fbpx

Grilltips – direkte og indirekte varme

 • Fri frakt over 1.500,- på de fleste ordre
 • Rask levering
 • Vakttelefon

Grilltips – direkte og indirekte varme

Ergrer du deg over et ikke helt perfekt resultat når du griller, og forundrer deg over hvordan kokkene alltid lykkes? Her får du tipsene.

Ergrer du deg over et ikke helt perfekt resultat når du griller, og forundrer deg over hvordan kokkene alltid lykkes? Her får du tipsene.

 

Vi har vel alle og en hver opplevd at kullet flammer opp under grilling, eller at den deilige biffen er blitt nærmest kremert.

 

Når du griller bør du strebe etter å unngå at det flammer opp, at det ikke skal ose mye, og at maten ikke skal bli for mye stekt eller i verste fall brent. Fett og kraft kan renne av grillmaten og dryppe ned i varmekilden som så vil flamme opp, ikke minst gjelder dette større stykker. Men fortvil ikke – det finnes enkle måter å få et bra resultat på. Når du griller er det to forskjellige måter å gjøre det på:

 

Direkte grilling

Her har du varmekilden rett under maten som grilles, og det mest typiske eksempelet er vel engangsgrillen som på kort tid er blitt allemannseie.

 

Dette gir den høyeste effekten og passer kanskje best til pølser og kjøtt i skiver samt fete fiskefileter som skal oppnå en stekeskorpe på samme tid som maten blir gjennomstekt. Hvis du ønsker å brune kjøttet ekstra kan du grille uten lokk først. Ellers anbefales det å steke med lokket igjen. Da reduseres faren for oppflamming og brent mat. For å forhindre oppblussing kan du også legge maten på et stekebrett eller aluminiumsfolie som samler opp fettet.

 

Indirekte grilling

Dette er metoden å bruke dersom du har store fileter eller hel fisk du ønsker å grille og som gjerne tar noe lenger tid. Dersom du har en grill med lokk burde du helt klart benytte dette, da maten drar nytte av den sirkulerende varmen som reflekteres fra lokket. Ideen er å lage forskjellige varmesoner på grillen slik at maten får varme fra sidene i stedet for direkte under.

 

Dersom du har en tradisjonell kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet plasseres på siden. Legg maten på risten rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk.

 

Med gassgrill kopler du midterste brenner ut, og plasserer grillmaten over den midterste brenneren. Dersom du steker kjøtt kan det med fordel plasseres på et stekebrett, slik at fett og stekesjy blir samlet opp. Reduser varmen når kjøttet har fått passe farge. Stekesjyen som blir samlet opp i dryppformen egner seg godt som basis for en herlig saus.

 

Ved indirekte grilling anbefales det at man bruker et steketermometer for å holde kontroll på maten.

 

Inndeling i varme og kalde soner

Mange av oss har opplevd å få servert grillmat som er perfekt stekt utenpå, men dessverre helt rått inni. Dette kan du lett hjelpe på ved å dele inn grillen din i to soner – en for direkte grilling og en for indirekte grilling. Legg grillmaten på den direkte siden slik at den får en fin stekeskorpe og flytt den så over på den kalde siden for og ettersteke på indirekte varme.

 

For å være helt sikker på et perfekt resultat er det lurt å bruke et steketermometer på store stykker kjøtt slik som hele entrecôter, svinenakke eller liknende. Steketermometeret settes i den tykkeste delen av det du griller, og grill til kjernetemperaturen er i henhold til ditt ønske.

 

Bruk gjerne aluminiumsfolie eller et grillbrett slik at ikke saftene renner ut av maten og ned i grillen.

 

La maten få hvile i minst 10 – 15 minutter etter at den er ferdig slik at saftene får satt seg, dermed unngår du tørr grillmat.

 • Frakt

  Fri frakt over 1.500,-

  I nettbutikken tilbyr vi fri frakt på de fleste ordrer over 1.500,-

 • Levering

  Rask levering

  Med alt på ett sted kan vi betjene nettbutikken svært effektivt og du får varene dine raskt levert

 • Vakttelefon

  Vakttelefon

  Serviceavdelingen er tilgjengelig for eksisterende massasjebad-kunder på vakttelefon helger og helligdager