Grilloppskrift – Galette med rødvinsposjerte pærer
Har du pizzastein til grill? Visste du at man kan lage mye godt på steinen, som ikke er pizza? Prøv denne nydelige terten med krydret rødvinsposjerte pærer.
Har du pizzastein til grill? Visste du at man kan lage mye godt på steinen, som ikke er pizza? Prøv denne nydelige terten med krydret rødvinsposjerte pærer.
Ingredienser
8-10 personer
Pærene
7,5 (1 flaske) fyldig rødvin
2,4 dl vann
1,8 dl sukker
2 stjerneanis, hel
1 hel kanelstang
5 faste pærer
Tertebunn
Butikkjøpt eller hjemmelaget paibunn, 22-24 cm.
120 g mørk sjokolade, finhakket
4 ss usaltet smør, kuttet i små biter
1 egg + 1 ss vann, lett pisket
1-2 ss turbinado sukker – kan erstattes med vanlig farinsukker
Mel til bakeoverflate
Ekstra
Pizzastein
Pizzaspade eller lignende
Slik gjør du
Grillmetode: indirekte varme med pizzastein
Pærene
- Skrell pærene, del de i to og fjern kjernen og steinene.
- Ha rødvin, vann, sukker, hel stjerneanis og hel kanelstang i en kjele. Kok opp.
- Reduser så varmen til middels lav, det skal så vidt koke litt. Legg pærene oppi og kok i 15 minutter eller til pærene er blitt så vidt møre.
- Sett kjelen av platen og la den avkjøles til romtemperatur.
- Fjern så pærene fra laken.
- Tips: dette kan gjøres dagen i forveien. Sett da eventuelt pærene i kjøleskapet.
- Fjern stjerneanisen og kanelstangen fra kjelen. Øk varmen til høy varme og reduser væsken til det blir ca. 2,5 dl. Dette tar ca. 20-25 minutter. Hell sirupen over i en varmebestandig beholder og plasser i kjøleskapet for nedkjøling.
Galette
- Legg pizzasteinen på grillen og forvarm denne ved å bruke alle brennerne. Når pizzasteinen er forvarmet slås brennerne under pizzasteinen av, slik at det blir kun indirekte varme. Stabiliser temperaturen til 175-200 °C.
- Rull ut paideigen på en overflate med mel. Flytt så paideigen til en pizzaspade som har litt mel på seg.
- Spre hakket sjokolade jevnt utover deigen. La ca. 4-5 cm fra kanten være fri for sjokolade.
- Skjær pærene på langs i tynne skiver. Behold formen på pæren slik at skivene ligger inntil hverandre. Legg pærene på paideigen. Skyv skivene litt fra hverandre, slik at en pære har formen til en vifte. Bruk en pære til å fylle midten.
- Legg smørbiter rundt pærene.
- Brett opp skorpen rundt hele kanten. Pensle kanten med sammenvispet egg og vann.
- Dryss sukker over terten.
- Overfør terten til den forvarmede pizzasteinen og lukk grillokket.
- Stek i 35-45 minutter, til skorpen har blitt gyllen brun.
- Server terten varm eller ved romtemperatur med rødvinssirup.
Tips: Terten kan også serveres med krem. Pisk sammen krem, rett før kremen tykner tilsettes et par ss rødvinssirup. Pisk kremen ferdig.