Grilloppskrift – Svinekam Hawaiian-style
En lettkrydret svinekam med grillede ananas. Å grille ananas forsterker smaken av frukten, samt at fruktsukkeret begynner å karamellisere. En smak av sommer!
En lettkrydret svinekam med grillede ananas. Å grille ananas forsterker smaken av frukten, samt at fruktsukkeret begynner å karamellisere. En smak av sommer!
I denne oppskriften er det brukt både direkte og indirekte varme, for å sikre at kjøttet stekes jevnt. Først blir kjøttet så vidt brunet med direkte varme, før det legges på indirekte varme for å bli gjennomstekt. Sausen børstes på kjøttet til slutt før kjøttet flyttes tilbake til direkte varme for å karamelliseres.
Ingredienser
6-8 personer
Kjøttet
1,5-1,8 kg svinekam uten ben
2 ts salt
1 ts malt sort pepper
1/2 ts gul karri
Ananas BBQ saus
Ananas
1 medium ananas, skåret i 1,5 cm tykke ringer
2 ss nøytral matolje
Ananas BBQ saus
120 g lys brunt sukker
0,5 dl vann
1 ss fersk ingefær, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
0,5 -1 stk habanero chili, finhakket (kan sløyfes)
3,5 dl ananasjuice
6 ss ketchup
1 ts soyasaus
Slik gjør du
Grillmetode: direkte og indirekte varme.
Ananas BBQ saus
- Bland sukker og vann i en liten kjele over middels varme og varm (uten røring) til sukkeret ser ut som smeltet lava.
- Tilsett ingefær, hvitløk og chili. Rør dette sammen i ca. 30 sek.
- Rør forsiktig inn ananasjuice, ketchup og soyasaus.
- Kok opp og la sausen småkoke til sausen er tykk nok til at man lett kan stryke den med baksiden av en skje – ca. 20-30 minutter.
- Hold sausen varm til den skal brukes.
- Tips: Sausen kan lages noen dager i forveien. Gjøres dette settes sausen til avkjøling, før den settes i kjøleskapet i en tett boks, hvor den kan opp til en uke.
Grillet svinekam
- Klargjør grillen med to soner: direkte og indirekte varme over middels høy varme.
- Skjær vekk overflødig fett på svinekammen og sett den til side på en liten stekeplate.
- Bland salt, pepper og karri. Gni krydderblandingen på kjøttet – bruk alt av blandingen. Husk å gni krydderet på alle sider av kjøttet.
- Legg svinekjøttet på sonen med direkte varme, og grill kjøttet i ca. 5 minutter på hver side.
- Overfør kjøttet til sonen med indirekte varme og lukk igjen grillokket. Grill i ytterligere 15-25 minutter, eller til kjernetemperaturen når 60 °C.
- Pensle kjøttet med ananas BBQ sausen og flytt tilbake til sonen med direkte varme.
- Grill i 1-2 minutter, pensle på mer saus og snu kjøttet. Gjenta dette et par ganger for å karamellisere sausen.
- Flytt svinekjøttet til et skjærebrett og pakk den inn med aluminiumsfolie til ananasen er grillet.
- Klargjør grillen for direkte grilling over middels varme.
- Gni et tynt lag av olje på ananasen.
- Grill på 3-4 minutter på hver side.
- Skjær opp kjøttet og server med grillet ananas, ananas BBQ saus og nykokt ris.