Grilloppskrift – Svinekam med marokkansk krydder på rotisseri
Det begynner å bli kjøligere i Norge, men det betyr ikke at du må pakke bort grillen. Frister det ikke med å stå ute å flippe burgere er et tips å grille kjøtt på rotisseri. Dette tar som oftest litt lengre tid, men rotisseriet gjør nesten hele jobben for deg.
Det begynner å bli kjøligere i Norge, men det betyr ikke at du må pakke bort grillen. Frister det ikke med å stå ute å flippe burgere er et tips å grille kjøtt på rotisseri. Dette tar som oftest litt lengre tid, men rotisseriet gjør nesten hele jobben for deg.
Prøv f.eks. denne oppskriften på svinekam med marokkanske krydder.
Ingredienser
8 porsjoner
2 stk svinekam på 0,8-1 kg per. Omtrent samme lengde og tykkelse.
Hyssing
Saltlake
2 liter vann
8 ss salt
4 ss brunt sukker
2 ss ras el hount (kan kjøpes på orientalske butikker)
1 løk, i tynne skiver
1 appelsin, i tynne skiver
Rub
1 ss ras el hount
½ ts nykvernet sort pepper
2 ts revet appelsinskall
Glaze
1,2 dl mango-, fersken- eller aprikossyltetøy
2-3 ss rødvinseddik
1 ts rub
Slik gjør du
Metode: rotisseri
- Knyt sammen svinekammene med hyssing, ca. 2-3 cm mellomrom mellom knutene. Plasser så svinekammen i en pose som kan lukkes.
- Lag saltlaken: bland 1 liter vann og resten av ingrediensene i en kjele. Varm opp og rør til salt og sukker er oppløst. Sett så kjelen til side. Hell oppi resterende liter med kaldt vann. La saltlaken avkjøles før du heller den i posen sammen med svinekammen. La dette stå i kjøleskapet i minst 4-5 timer, helst natten over.
- Fjern så kjøttet fra saltlaken og skyll det under kaldt vann. Tørk kjøttet og la det ligge i romtemperatur i 30-60 minutter.
- Lag rubben ved å blande alle ingrediensene og rør godt om. Ta en ts av rubben og legg til side, før du gnier kjøttet inn med den resterende rubben.
- Klargjør grillen for rotisseri. Lav varme på den infrarød brenneren og medium varme på de ytre brennerne. Grillen skal ha en temperatur på ca. 180 °C.
- Mens grillen varmes kan du lage glazen. Bland alle ingrediensene sammen i en panne og varm opp til det akkurat begynner å smelte.
- Fest kjøttet på rotisserispydet og plasser en dryppanne under kjøttet. Avhengig av grill og utetemperatur vil steketiden være i mellom 50-90 minutter. Etter 40 minutter stopper du rotisserimotoren og sjekker den indre temperaturen på kjøttet. Start motoren igjen og fortsett grilling til kjøttets indretemperatur når 57 °C. Skru da opp varmen på den infrarøde brenneren til høy.
- La lokket på grillen være åpent og glaser kjøttet jevnt med glazen mens rotisserimotoren går. Stek til kjøttet har en indretemperatur på 60 °C.
- Slå av rotisserimotoren og legg kjøttet med spydet på et skjærebrett. La spydet sitte i kjøttet. Bre lett over aluminiumsfolie og la kjøttet hvile i ca. 15 minutter. Kjøttet vil da få en indre temperatur på ca. 63-66 °C.
- Fjern spydet, pensle på ekstra glaze før du skjærer opp kjøttet og serverer.
Tips: Ønsker du en høyere kjernetemperatur kan kjøttet grilles litt lengre. Vær obs på at du ikke tar på glaze før det er igjen ca. 5 minutter av grilltiden. Sukkeret i glazen skal nemlig karamelliseres og ikke brennes.